Каква ще е 2023 година за криптовалутите? Вижте какво съветват финансовите експерти.

28. декември 2022 | Reading Time: 1 Min

Годината се оказа доста трудна за криптовалутите, след като през 2021 година те достигнаха рекордни стойности.

Някога оценяваната на 32 млрд. долара компания FTX фалира по-рано тази година. Това унищожи доверието на инвеститорите към криптовалутите. Все още можем да видим ефекта върху индустрията от този фалит.

Последният такъв удар идва с подаването на молба от Core Scientific за защита от банкрут на 21 декември. Тя е една от най-големите публично търгувани компании за “копаене” в САЩ, добиваща предимно биткойни. Причините за подаването на молбата са падащите цени на токените и нарастващите разходи за енергия, пише CNBC.

Скорошно проучване на CNBC Make It: Your Money, проведено в партньорство с Momentive показва, че към този момент 60% от американците смятат инвестирането в дигитална валута за много рисково – спрямо 45% през 2021 година. Други 26% смятат такава инвестиция за умерено рискова.

Криптопазарът е загубил малко над 2 трилиона долара през 2022 година.

Седем популярни токени загубили стойността си през 2022 година са успели да проследят от CNBC. Водещ е Terra с двойно понижена стойност спрямо пика си. На второ място са  Solana и AMP със спад достигащ 93%. Следвани от Cardano с 80%,  Ether с 67%, Bitcoin с 63% и Dogecoin с 55%.

Очаква се цените им да продължат да падат с оттеглянето на все повече инвеститори, отказващи да подкрепят цените на криптовалутите.

Не инвестирайте в криптовалути, съветва Роял.

Светът се готви все по-сериозно за глобална рецесия и всички погледи са насочени към бъдещите мерки на големите централни банки. В тези дни “крипто” е синоним на ”риск” и именно за това финансовите експерти съветват да не инвестирате в токени, поради голям риск от загуби.