5 финансови съвета за бизнеса за 2023 година

23. декември 2022 | Reading Time: 1 Min

 

2022 година е вече към края си! Годината беше трудна финансово, заради турболенцията с инфлацията, войната в Украйна и промените след Ковид кризата. Предвид това, следващата година ще е също година на промени, и е трудно да се предвиди какво ще се случва в сферата на бизнеса и икономиката. Затова сме ви подбрали 5 финансови съвета, за да запазите финансова стабилност и да имаме повече сигурност в спокойствие.

 

Като начало, се подгответе с план за действие, за да сте подготвени за неочаквани ситуации.

  1. Оборотни средства

Оборотният капитал е вашата краткосрочна способност за поемане на риск, затова е важно да разполагате с такъв, за да може да продължите да работите. Не инвестирайте оборотните средства в нови технологии, а изчакайте да се стабилизира икономиката.

 

  1. Застраховайте стоката си! Разработете план за управление на риска!

Един от големите минуси  на бизнеса е , че не познават застрахователните инструмени. Проучете ги и застраховайте бизнеса си, ако работите със стоки и продукти, за да сте сигурни, че ще оцелеете следващта година!

 

3.Следете разходите си!

Това е годината, в която се смята, че високите печалби/ маржове ще се намалят драстично. Затова,  следете изкъсо вашите разходи и рентабилност, за да може да се подготвени!

 

4.Планирайте!

Ако сте решили да разширявайте бизнеса, първо планирайте, обмислете нови покупки на стока и оборудване, преценете кой е най-добрия момент и тогава действайте!

 

  1. Поддържайте дълг с по-ниска лихва

Ако сте теглили заем с ниска лихва, сега не е моментът да го изплащате. Смята се, че новият дълг ще бъде с по-висока цена.

В крайна сметка, ако обмислим добре ситуацията и действаме разумно, дори в година на криза може да се извлекат ползи, така че следете пазара, четете новините и не действайте прибързано! Всяка следваща година оттук нататък ще интересна и ще се променят  много неща на световната политическа и икономическа сцена!

Ние, от TPA България ви пожелаваме успех и следващата година ще бъдем до вас , за да ви помагаме с още ценни финансови съвети!