В какво да инвестирате в години на инфлация и финансова нестабилност?

27. септември 2022 | Reading Time: 1 Min

 

Последните три години на финансова нестабилност ни научиха, че трябва да сме много внимателни, когато инвестираме или харчим парите си. А последните няколко месеца, инфлацията започна да притеснява, дори големите инвеститори.

Вижте кои са нашите топ 3 инвестиции в години на нестабилност.

 

Злато

Златото е винаги актуална инвестиция. То е ликвиден актив. Запазило е своята стойност през годините в сравнение с хартиени валути и монети. Поскъпва при геополитическа или икономическа несигурност. То и най-често търсено при глобална несигурност. В исторически план, когато стойността на валутите се покачва, тогава цената на златото пада и обратно.

Затова и това е нашият пръв избор – инвестирайте в злато, и няма да сбъркате!

 

Имотите

Клише или не, имотите са винаги сигурна инвестиция с добра доходност. Инвестицията в имот е най-добрият пасивен доход. Така мисли и Франклин Д. Рузвелт (32 президент на САЩ) „Недвижимото имущество не може да бъде изгубено или откраднато. Закупено със здрав разум, платено изцяло и управлявано с разумна грижа, то е най-безопасната инвестиция в света.“ За успешното инвестиране в недвижим имот ключов фактор е пазарното време. Трудно е да се определи точното време за покупка, но има някои фактори, които влияят върху цената на пазара на имоти като търсенето и предлагането, лихвените проценти, мотивацията на продавача, растежа на населението.

 

Криптовалути

 

Набрали скорост напоследък, криптовалутите станаха един от най-популярните инструменти за инвестиция. Те са непредсказуеми, но с големи приходи. Или големи загуби. Нашият съвет е – направете собствено проучване за тях. Доколко са рискови, как са се държали 2-3 години назад? Струва ли си и бихте ли рискували? А най-популярни сред тях последната година са т.нар. NFT-тата. Това са криптовалути или валути, създадени за търговия с дигитални творби на изкуството. В някоя от следващите статии, ще се спрем подробно на тях и ще се опитаме да сме ви полезни с по-подробна информация, така че следете блога ни.

 

В крайна сметка, в каквото и да решите да инвестирате, не очаквайте бърза възвращаемост, бъдете търпеливи и вашето търпение ще бъде щедро възнаградено. Защото ликвидността идва в бъдеще.