НАСА ще разработи часова зона за Луната, поръчката идва директно от Белия дом, по този начин ще се синхорнизират комуникациите и данните в света.

10. май 2024 | Reading Time: 1 Min

НАСА е изразила желание да разработи часова зона за Луната. Планът е част от по-широката подготовка за възможно бъдещо човешко присъствие на Луната и е важен за координирането на дейностите на космическите мисии.

 

На Земята използваме система от 24 часа за определяне на времето, базирана на въртенето на планетата около своята ос. Въпреки че, Луната също се върти около своята ос, тя прави това с различна скорост от Земята и има различен период на обикаляне около нашата планета. Това означава, че денят и нощта на Луната са много по-продължителни от тези на Земята.

 

За да се улесни координацията на мисии и работа на Луната, ще бъде полезно да има стандартизирана часова зона. Това се прави, за да се предотвратят грешки и да се осигури по-ефективно планиране и изпълнение на мисиите.

 

Времето на Луната тече с 58,7 микросекунди по-бързо от това на Земята. Това се дължи на по-слабата гравитация на спътника. Това не изглежда като нещо съществено, но има значително влияние, когато трябва да се синхронизират космически кораби.

 

Правителството на САЩ се надява, че въвеждането на новата часова зона ще помогне за координацията на националните и частните усилия за достигане на Луната.

 

Към момента времето на нашата планета се измерва чрез стотици атомни часовници, които измерват времето до наносекунда. Ако тези часовници бяха на Луната, щяха да работят с около секунда по-бързо.

 

В момента на Международната космическа станция се използва координирано универсално време. Друг елемент, за който страните ще трябва да се споразумеят, е откъде започва новата времева рамка и докъде се простира.

 

Проектът на НАСА за разработване на часова зона за Луната е важна стъпка към бъдещите космически мисии и колонизация на нашия естествен спътник. Това представлява напредък в науката и технологиите, които ще ни позволят да изследваме и се развиваме в космоса по-ефективно и безопасно.

 

 

 

Контакт:

ТПА България

+359 2 981 66 45/46/47
office@tpa-group.bg