Необичайни новогодишни традиции по света

29. декември 2023 | Reading Time: 1 Min

Щастие, късмет, любов, здраве и пари през новата година – това си пожелават всички хора по света. А за да е по-сигурно, че желанията им ще се сбъднат, всяка нация си има ритуали за 31 декември, които да гарантират сполуката през следващите 12 месеца.

Жителите на Сао Пауло задължително обличат цветно бельо, специално предназначено за новогодишната нощ. Ако празнуващият е облякъл червено бельо, то той се надява на любвеобилна година. Ако цветът е жълт, то той се надява парите да бъдат негов спътник през следващите 365 дни

Датчанитепазят старите си съдове за новогодишната нощ и ги разбиват във вратите на приятелите си преди полунощ. Това е техният начин да покажат любов, от една страна, и да прогонят лошия късмет, от друга.

Във Великобритания се вярва, че първият човек, който пристигне в дома ви в полунощ в новогодишната нощ, носи късмет. Чудесно е, ако този човек носи и подаръци, например пари или лакомства.

В Нидерландия коледните елхи се изгарят по улиците. Това се прави за отърваване от духовете на предишната година и за посрещане на предстоящата година.

Подобно на холандците, японците също прогонват злите духове по време на Новата година, като окачват въже на вратата. Смята се, че носи късмет. Когато часовникът удари 00:00, всички японци започват да се смеят. Това прави годината радостна и успешна.

В Испания най-важната традиция в навечерието на Нова година е яденето на грозде. Преди полунощ всеки приготвя 12 зърна грозде и ги изяжда точно в 00:00 ч.

В Германия в навечерието на Нова година хвърлят разтопено олово в студена вода и се опитват да предскажат бъдещето по формата му. Не ви ли напомня за нашата традиция да се лее куршум? Въпреки различните цели и времена, традициите на обществата понякога могат да си приличат. Също така преди полунощ германците оставят по малко от няколко ястия в чинията, което символизира благоденствие.

Кубинците обличат в навечерието на Нова година нови дрехи, взимат празен куфар и се разхождат из къщата. Смята се, че това ще им даде възможност да пътуват много през следващата година.

В Швейцария Новата година се празнува с различни карнавални костюми и украшения за глава, които символизират добрите и злите духове.

Китайците почистват старателно домовете си преди празника, за да се отърват от лошия късмет от предходната година, купуват различни цветя и растения за късмет и изобилие и раздават пари за късмет на децата в червени пликове.

Но като цяло най-важната цел на празнуването на новогодишната нощ и други подобни празници е близките да се съберат заедно в щастие, спокойствие, здраве и мир. Ние от ТПА България Ви желаем една успешна 2024 година, изпълнена с радост, здраве и сбъднати мечти!

 

 

Контакт:

ТПА България

+359 2 981 66 45/46/47
office@tpa-group.bg