Вдига се средноосигурителния доход в България, а това ще повиши и пенсиите- от 1 юли се вдигат с 12 %

17. юни 2023 | Reading Time: 1 Min

Вдига се средноосигурителния доход в България, а това ще повиши и пенсиите- от 1 юли се вдигат с 12 %

 

Националният осигурителен институт информира,  че размерът на средния осигурителен доход за страната за месец март 2023 г. се е вдигнал и вече е 1410,67 лв.

Средномесечният осигурителен доход за страната за периода от 01.04.2022 г. до 31.03.2023 г. е 1346,78 лв.

Определеният средномесечен осигурителен доход за страната за посочения период служи при изчисляване размерите на новоотпуснатите пенсии през месец април 2023 г., съгласно чл.70, ал. 3 от Кодекса за социално осигуряване.

Добавяме, че от първи юли 2023  година, всички пенсии ще се повишат с 12%.

Това е съобщил и  министър-председателят Николай Денков и е подчертал, че основна задача на правителството е Бюджет 2023 и подготовка на Бюджет 2024.

Той уточни, че финансовият министър е заявил, че са осигурени средствата и от 1-ви юли ще бъдат увеличени пенсиите с 12%.

По думите му в капиталовите разходи ще има по-малко разходване на средства, защото няма достатъчно проектна готовност и тези разходи ще бъдат по-малко от заложените в бюджета, внесен от служебното правителство.

„Бюджетът ще осигури капиталови разходи по региони, правим един голям фонд от около 2 млрд. лева, който да се предостави на общините, така че те да могат да се подготвят за зимата, да си направят ремонти. Два нови фонда ще бъдат създадени – в областта на спорта и в областта на културата. Това не е заместване на средства, а добавяне на нови средства към досегашните в системата, за да могат да се развият дейности, които са системно недофинансирани. Има политики, които ще задвижим веднага, но нека министрите да проведат първо разговорите за това с финансовия министър“, съобщи министър-председателят.