Поколението Z иска да се пенсионира по-рано

10. ноември 2023 | Reading Time: 1 Min

Поколението Z (Gen Z) или родените между 1996 г. и 2010 г. – поколението на технологиите, мечтателите и, както се оказва, загрижените за пенсионната възраст.

Това става ясно от последното изследване на корпорацията Charles Schwab, проведено сред 10 000 американци от различни поколения. Младежите предвиждат да се пенсионират на средно 61 години – много по-рано в сравнение с предходните поколения до този момент.

Според Yahoo Finance обаче, едва 1% от хората между 21 и 26 години успяват да спестяват от доходите си. Този резултат води до заключението, че малцина от поколението Z ще успеят да постигнат целта си да се пенсионират толкова рано.

Милениалите (Millennials) или родените през 80-те и първата половина на 90-те години очакват да се пенсионират на 64 години, но изненадващо 88% от тях не са финансово подготвени за този момент. Поколението X (Gen X), или родените до края на 70-те години, се надяват да не работят до 65 години, но за 91% от тях е предизвикателство да спестяват. Бейби бумърите (Baby Boomers), родени между 1946 г. и 1964 г., вече близо до напускането на трудовата си сила, гледат най-реалистично на предстоящото пенсиониране на 68-годишна възраст. За жалост, те също се чувстват затруднени финансово, защото тези тенденции са актуални както за САЩ, така и останалата част от модерния свят.

Големият злодей

За повече от половината Поколение Z, ръстът на цените представлява най-голямото предизвикателство. Те забелязват увеличението на цените на горивото и хранителните стоки, както и по-високите разходи за заеми в сравнение с предходната година. Марси Стюарт от Schwab Workplace Financial Services коментира, че инфлацията понастоящем изяжда по-голяма част от заплатата, особено засягайки младите, които все още не получават толкова, колкото е необходимо, за да се справят със скоковете на цените. Това допринася за увеличеното финансово напрежение, с което се сблъскват младежите в настоящия момент. Те стъпват на пазара на труда в условията на сложна икономическа обстановка като в същото време си поставят амбициозни цели за пенсиониране. За 26% от Поколението Z стресът от финансовите проблеми дори влияе на ефективността на тяхната работа.

 

Заплатата не е всичко

Оказва се, че за работещите млади поколения социалният пакет става все по-съществен в сравнение с размера на заплатата. Повече от 86% от тази демографска група считат, че социалните предимства са от изключително значение и натежават пред по-високата заплата. В сравнение с тях, при представителите на Поколение X само 60% предпочитат по-добър социален пакет пред увеличаване на възнаграждението.

Д-р Кори Сиймилър, експерт в областта на финансите, споделя пред Yahoo Finance, че тази тактика е добър ход от страна на поколението Z, защото стремежът към инвестиране в себе си чрез работодателя си е особено забележителен, когато няма друг начин за използване на тези предимства. Такива предимства включват, например, достъп до качествени здравни осигуровки, скъпа дентална помощ, дори ментално здраве.

Младите хора се оказват по-склонни от предишните поколения да се вслушат в професионален финансов съвет, което ни води и към заключението, че съвременните младежи не само проявяват увеличен интерес към социалния пакет пред размера на заплатата, но и се съобразяват с универсалния съвет на експертите – да не бързат с пенсионирането. Прогресът в медицината и удължаването на средната продължителност на живота насочват вниманието ни към необходимостта от внимателно финансово планиране и сериозни спестявания.

Ако първите 61 години не ни стигнат, винаги трябва да имаме и план Б.

 

Ние, от ТПА България, винаги сме на линия, ако имате някакви въпроси:

Контакт

ТПА България

+359 2 981 66 45/46/47
office@tpa-group.bg