Поверителност на данни и как да се предпазим от кибератаки, ако сме компания или физическо лице

26. май 2023 | Reading Time: 1 Min

Киберсигурността и поверителността на данните са изключително важни в днешния цифров свят, без значение дали ползваме компютър вкъщи или на работа.

Големите компании имат цели IT отдели, но малките фирми и физическите лица не могат да си го позволят, затова ще ви дадем малко съвети.

За да се предпазите от кибератаки, може да  вземете превантивни мерки за защита на вашата онлайн сигурност.

 

Ето няколко съвета, които може да последвате:

 

Използвайте силни пароли:

Избягвайте очевидни пароли и използвайте комбинация от големи и малки букви, цифри и специални символи. Никога не използвайте една и съща парола за различни онлайн акаунти.

 

Актуализирайте софтуера си:

Редовно актуализирайте операционната система, приложенията и антивирусните програми на вашето устройство. Актуализациите често включват поправки на сигурността, които ще ви помогнат да се предпазите от нови заплахи.

 

Бъдете внимателни при изпращане на лична информация:

Не споделяйте лична информация като пароли, финансови данни или лични идентификационни номера по електронна поща или на непознати уебсайтове. Уверете се, че комуникацията ви е криптирана, когато изпращате чувствителна информация.

 

Бъдете предпазливи при изтегляне на файлове и кликване на линкове:

Внимавайте при отварянето на файлове или кликването на линкове, особено ако идват от непознати източници. Те може да съдържат злонамерен софтуер (малуер), който може да компрометира вашата система.

 

Използвайте двуфакторна аутентикация:

Активирайте двуфакторната аутентикация (2FA) за вашите онлайн акаунти, където е възможно. Това ще добави допълнителен слой защита, като изисква допълнителен код или потвърждение при влизане във вашия акаунт.

 

Бъдете внимателни при използване на обществени Wi-Fi мрежи:

Избягвайте използването на непроверени или незащитени Wi-Fi мрежи

 

Полезна ли ви беше тази статия? Следете всички новини на сайта на TPA Bulgaria или ако имате нужда от консултация ни пишете или се свържете с нас:

+359 2 981 66 45/46/47

office@tpa-group.bg

ул. Г.С. Раковски; 128, ет.2

1000 София