Първият български изкуствен интелект става достъпен на 3 Март

26. януари 2024 | Reading Time: 1 Min

Първият български изкуствен интелект става достъпен на 3 Март. На 24 Януари Институтът за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии INSAIT при Софийския университет „Св. Климент Охридски“ представи своя последен подвиг – BgGPT, първият отворен голям езиков модел с изкуствен интелект (ИИ) в България.

Този иновативен модел, създаден специално за българската аудитория, е част от стратегията на INSAIT за разработване на достъпен за обществото изкуствен интелект. Обучен върху над 3 млрд. изречения и съдържащ 7 млрд. параметри, BgGPT обещава да отвори вратата към приложения и решения, които да подкрепят българското образование, бизнес, здравеопазване и публичната администрация.

Регистрацията за предварителен достъп е все още активна като приоритет ще се отдава на научни, образователни, публични и бизнес организации.

„Икономиките ще се развиват в съревнование на ползващи платформи, базирани на изкуствен интелект, и такива, които нямат такива“, заяви премиерът Николай Денков по време на представянето на BgGPT. „Време е за иновации, които ще дефинират бъдещето на нашата страна.“

„В последно време сме свидетели на интензивен напредък в областта на изкуствения интелект, който формира нова структура на световната икономика. Този епохален момент не само подчертава съревнованието между водещите държави, но и предвещава разделение между икономиките, които успешно интегрират изкуствения интелект в своите платформи и тези, които го пренебрегват.“

В изказването си, премиерът Николай Денков изрази убеждението, че ключът към успеха ще бъде в това, доколко държавите са способни да интегрират и развиват подобни технологии. Той подчерта важността на националната платформа, която Софийският университет „Св. Климент Охридски“ представи – BgGPT.

Денков призова към иновации и благодари на партньорите от Цюрих, Политехниката в Лозана и швейцарското правителство за сътрудничеството, което доведе до този успешен проект. В своята реч той похвали СУ за разработването на собствена технология, като подчерта предимствата от такъв подход пред ползването на чужди технологии. Участието на министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков, ректорът на СУ проф. Георги Вълчев, проф. Мартин Вечев и инж. Борислав Петров добави допълнително тегло на представянето на BgGPT, което се явява ключова точка в развитието на българската технологична сцена.

Полезна ли ви беше тази статия? Следете всички новини на сайта на TPA Bulgaria или ако имате нужда от консултация ни пишете или се свържете с нас:

+359 2 981 66 45/46/47

office@tpa-group.bg

ул. Г.С. Раковски; 128, ет.2

1000 София