Хората, работещи от разстояние са по-щастливи, но не могат да се развиват в компанията

16. януари 2024 | Reading Time: 1 Min

С нарастването на технологичния напредък и глобализацията, работата от разстояние (или отдалечено работно място) става все по-разпространена. Мнозина се сблъскват с въпроса дали този начин на работа води до по-малко професионални възможности, включително повишения, или пък отдалечената работа дава възможност за по-голямо удовлетворение и щастие в работата.

За служителите, които работят от разстояние, е имало най-малка вероятност да получат повишения и увеличения на заплатите през 2023. Що се отнася до заплатите, само 41% от дистанционните работници са получили увеличение с 10% или повече, докато за служителите, които са изцяло в офиса, и хибридните работници този дял е 50 на сто.

Въпреки това хората, които работят от разстояние, изглежда са по-щастливи, защото в сравнение с традиционната офисна работа, работещите от разстояние често имат гъвкаво работно време. Това позволява на служителите да се адаптират към своите предпочитания и да поддържат баланс между професионални и лични ангажименти.

Служителите, които са изцяло в офиса, съобщават за повече стрес и проблеми на работното място, като 11% от тях оценяват психичното си здраве като „лошо или ужасно“ в сравнение с 8% от дистанционните служители. Други 43% от служителите, работещи изцяло в офиса, са заявили, че са „много стресирани“, спрямо 30% от работещите от разстояние.

Може би не е изненадващо, че половината от служителите, работещи изцяло в офиса, заявяват, че ще търсят нова работа през следващата година, докато същото твърдят малко над една трета от дистанционните работници.

Откакто работата от разстояние стана масова практика, мениджърите се сблъскват с проблема как да управляват тази нова работна сила. Работещите от разстояние могат да бъдат по-активни и да предприемат стъпки, като например да планират редовни срещи с мениджърите си, за да подобрят шанса си за повишение и увеличение  на заплатата.

Въпреки че работещите от разстояние може да срещат предизвикателства във възможностите за повишение, те обаче изпитват по-голямо удовлетворение и щастие в работата си. Гъвкавостта и възможността за баланс между личен и професионален живот често се оказват ключови фактори за тяхната добра работна ефективност и удовлетворение. Така че, въпреки по-редките повишения, работещите от разстояние изглежда са на път да постигнат по-голямо щастие в своята професионална среда.

Полезна ли ви беше тази статия? Следете всички новини на сайта на TPA Bulgaria или ако имате нужда от консултация ни пишете или се свържете с нас:

+359 2 981 66 45/46/47

office@tpa-group.bg

ул. Г.С. Раковски; 128, ет.2

1000 София