Рецесията свърши, според Световната банка. За пръв път от три години насам глобалната икономика се стабилизира!

14. юни 2024 | Reading Time: 1 Min

Световната банка изнесе нов доклад, според който глобалният икономически растеж се стабилизира след големите сътресения последните години!

Първи коментари

„Четири години след катаклизмите, причинени от пандемията, конфликтите, инфлацията и затягането на паричната политика, изглежда, че глобалният икономически растеж се стабилизира“,  е коментар по темата на  Индермит Гил, главен икономист и старши вицепрезидент на Световната банка.

Слабите икономики

Разбира се, по-слабите икономики все още се намират в опасност. „Най-бедните сред тях – особено 75-те държави, отговарящи на условията за концесионна помощ от Международната асоциация за развитие – няма да могат да направят това без международна подкрепа“,  казва Индермит Гил.

В световен план, се очаква глобалната инфлация да намалее до 3,5 процента, и въпреки всичко спада ѝ и по-муден от очакваното, съответно банките ще са по-предпазливи при даване на заеми, лихви и т.н.  В Европа най-ниската инфлация е от ноември 2023 и 2,4 %

САЩ

Подобрението в световен план се дължи най-вече на растежа за САЩ: очакванията са, че БВП на страната ще нарасне с 2,5% през тази година, а не с 1,6%, както прогнозираше банката през януари.

Прогнозата за растеж на Европа за тази година обаче се поддържа на осезаемо по-ниско ниво от 0,7%. Това е прогноза от януари и вероятно ще се запази.

Рисковете

Все още съществуват рисковете, които могат да повлияят на прогнозата, които се крият в развитието на военните конфликти.

Но, ако трябва да сме обективни, реалността винаги е по-различна от очакванията, така че всички прогнози са само опит да се предвидят ходовете на икономиката.

Ако имате нужда от счетоводни или юридически услуги, ние сме насреща.

Контакт ТПА България:

+359 2 981 66 45/46/47
office@tpa-group.bg

ул. „Г.С. Раковски“ 128, ет.2
1000 София