Спестяват ли българите и какви са основните механизми за заделяне настрана? 10 основни стъпки за спестяване.

26. септември 2023 | Reading Time: 1 Min

11% от българите са спестявали от доходите си през 2022, сочат статистиките. 19% са харчили от спестяванията си, а 27% са взели заеми и кредити.

През първото тримесечие на 2022 г. броят на банковите депозити е намалял с над 360 хиляди.  Ковид кризата и съпътстващата я инфлация в международен план, със сигурност е ударила много джоба на всички ни.

Затова, ние от ТПА България, решихме да помогнем с няколко съвета, които ще помогнат, за да започнем да спестяваме.

Спестяването е важна финансова стъпка, която може да ни помогне да постигнете финансовата си цел.

Ето и 10 стъпки, които да следваме, ако искаме да спестим финансови средства в дългосрочен план. Съветите са подходящи, както за лични нужди, така и за бизнес такива.

Създаваме бюджет:

1.Определяме начален месечен бюджет, в който да отразим всичките си приходи и разходи. Това ще ни помогне да разберете каква част от приходите си можем да пестим.

 

2.Да си създадем си цели за спестяване:

Определяме ясни цели за спестяване, например за пенсия, извънредни разходи или покупка на имот. Този фокус ще ни мотивира да спестяваме редовно.

 

3.Създаваме автоматични плащания:

Настройваме автоматични преводи или директни депозити от сметка към сметка за спестяване, преди да имаме възможност да похарчим парите за други неща.

 

4.Оценяваме разходите си:

Преглеждаме текущите ни разходи и се опитваме да намалим излишните. Можем да спестите пари, като например излизаме по-малко, и се храним по-малко навън, отменим ненужни абонаменти или избягваме излишни покупки.

 

5.Инвестираме парите си:

Да разглеждаме възможности за инвестиране на спестените средства, които да помогнат да генерирате доход в бъдеще. Важно е да имаме предвид, че инвестирането носи рискове, затова се консултираме с финансов съветник, преди да вземем решение.

6. Избягваме задлъжнялост:

Стараем се да избягваме ненужни дългове, като кредитни карти и заеми, които носят високи лихви. Задлъжнялостта може да изяде голяма част от нашия доход и да затрудни процеса на спестяване.

 

7. Пестим бонуси и допълнителни приходи:

Когато получим бонуси или допълнителни приходи (например данъчни възстановявания или бонуси от работодателя), използваме част от тях за спестяване.

8. Създаваме фонд за спешни случаи:

Поддържаме малък фонд, който да използваме в случай на неочаквани разходи или спешни ситуации, за да не се налага да ползваме кредитни карти или да се задлъжняваме.

 

9.Продължаваме да учим:

Инвестираме време и усилия в обучение за управление на финансите. Колкото повече знаем, толкова по-добре ще можем да вземем интелигентни финансови решения.

 

10. Последователни сме:

Спестяването изисква последователност и самодисциплина. Стараем се да се придържаме към нашия бюджет и цели за спестяване.

Помнете, че спестяването не е нещо, което става веднага. То изисква време и търпение. Следвайте горепосочените съвети и адаптирайте стратегията си към вашия конкретен финансов сценарий и цели.

 

Ако имате нужда от счетоводни или юридически услуги- ние сме насреща:

Контакт

ТПА България

+359 2 981 66 45/46/47
office@tpa-group.bg

ул. „Г.С. Раковски“ 128, ет.2
1000 София