Трябва ли да обмислим покупката на жилище с цел инвестиция?

7. ноември 2023 | Reading Time: 1 Min

 

Инвестирането в жилище крие своите рискове, но все по-често става тема на разговор в последните години. В България особено, тъй като имаше фалирала банка, крипто валутите все още не са сигурни като инвестиция, и в крайна сметка, ние българите, в много случаи опираме пак до добрата стара инвестиция в недвижим имот. Ако може апартамент, и ако може в София.

Или виличка около София, която в момента можеш да продадеш на цената на имение в Южна Франция с басейн и 8 спални. Да, съвсем вярно – може да намерите чудесни имения с няколко декара двор, изба или хамбар и 8 спални на цената на вила в някоя вилна зона около София.

Извън повърхностните сметки – разбира се, инвестицията в имот винаги е добра идея. Дори и да не сте професионален инвеститор и да нямате седем-цифрен бюджет, инвестиционният имот е подходящ начин да започнете ново предизвикателство.

Особено в България, където се казва, че скоро имотния балон ще се спука, а жилищата като цени растат и се предвижда да растат още след приемането на еврото.

Но какво трябва да обсъдим преди да помислим за покупка на инвестиционно жилище?

Потенциалната възвръщаемост

Едно от първите неща, които трябва да се разгледат, е потенциалната възвръщаемост от този вид инвестиция. Тя може да включва нарастване на стойността на имота, приходи от наеми или комбинация от тези два фактора. Важно е да се проучи местоположението на имота и текущите пазарни тенденции, за да се определи дали инвестицията може да бъде доходна.

Като цяло – всички инвеститори в имоти казват, че локацията винаги е на първо място.

На второ е разпределението.

И на трето вече – може да добавите емоционална стойност или както се казва – „ да купите залеза“ – гледка и т..н.

 

Финансовата подготовка

За да инвестирате в жилище, трябва да имате подходящата финансова подготовка. Това включва преразглеждане на наличните средства за покупката на имота, както и способността да покривате всички свързани с него разходи, включително ипотечни вноски, данъци, такси и цялостна поддръжка. Подходящата финансова подготовка ще ви помогне да се справите с евентуални неочаквани разходи и да поддържате инвестицията в жилище доходна.

Местоположението на имота

Местоположението на имота е от ключово значение при покупката на имот. Разгледайте какво предлага даденото място – близост до градски транспорт,  училища, и други фактори, които могат да привлекат наематели и/или бъдещи купувачи.

 

Едностайни или двустайни апартаменти в близост до университети биха били прекрасен вариант за бъдещи студенти, които търсят квартита дългосрочно, например.

 

Другото е, че е супер наблизо да има голяма гара или летище, така реално може да се възползвате и за платформи за краткосрочно даване под наем като AirBnb или Booking.

Риск и несигурност

Както всяка инвестиция, така и жилището носи своите рискове и минуси. Нестабилният пазар за недвижимо имущество и завишаващите се цени могат да окажат влияние върху стойността на имота и доходността от направената покупка. Важно е да бъдете готови на компромиси и да упражните гъвкавост при договаряне на условията на покупка.

Единствено не правете компромис с локацията и с вида на строителството.

Ако, има някакъв денонощен шум наблизо – също. Такъв, който няма вариант скоро да спре. Дори да ви се струва приятен на първо четене– минаващ трамвай, захождащ самолет или дори звука от камбаната на църква.

 

Търпение и поддръжка

Инвестициите в недвижими имоти не винаги носят бързи и големи печалби, и търпението може да бъде ключов фактор за успеха. Вложеният капитал може да не се върне веднага, но при правилна посока на действие и обмислени решения, възвръщаемостта на средствата нараства. Редовната поддръжка и необходимите реновации също са от съществено значение, за да се запази стойността на имота и да се гарантира, че той остава в перфектно състояние.

 

Покупката на жилище с цел инвестиция може да бъде изключително доходoносна, но също така и рискова. Важно е да се проведе задълбочено проучване, да се разработи подходящ финансов план и да бъдете подготвени за несигурността на пазара на недвижими имоти.

Консултирането с професионален съветник по недвижими имоти или финансов съветник може да ви помогне да вземете информирано решение относно инвестицията в жилище.

Ние, от ТПА България, винаги сме на линия, ако имате някакви въпроси:

Контакт

ТПА България

+359 2 981 66 45/46/47
office@tpa-group.bg