В какви имоти е най-изгодно да инвестирате в България?

25. август 2023 | Reading Time: 1 Min

Малка, но китна и красива, събрала в себе си планини, и море, България е чудесно място за инвестиции с бързо развиващата се икономика и стратегическото си място на балканите.

А една от най-добрите инвестиции, ако разполагате със средства си остават недвижимите имоти. Без значение дали сте решили да вложите по-малка или по-голяма сума пари, недвижимите имоти са дългосрочна инвестиция, която ще запази вашите спестявания, въпреки инфлацията.

 

Ето и къде в България е най-добре да се инвестира:

 

София:

Като столица на страната, София има по-устойчив и развит пазар на недвижими имоти. Тя привлича както местни, така и чуждестранни инвеститори поради икономическите възможности, културните атракции и инфраструктурата. Имотите в града продължават да се покачват, въпреки прогнозите, и се смята, че са добра инвестиция, тъй като не отчитат дългосрочен спад, а само повишаване на цените. Също така, се предвижда цените да се качат още нагоре, заради бъдещото въвеждане на еврото в страната.

 

Ски курорти:

България е известна със ски курортите си като Банско, Боровец и Пампорово. Тези райони имат високо търсене през зимния сезон както от туристи, така и от хора, които търсят ваканционни имоти за отдаване под наем. Все още могат да се намерят студия в големи хотели, които можете да закупите на добра цена и хотела реално да ги стопанисва, чисти и отдава под наем.

 

Морските градове:

Българското Черноморие е популярно не само за българи, но и за чужденци, дори и от скандинавието. Градове като Варна, Бургас и Слънчев бряг са привлекли вниманието за инвестиции в недвижими имоти, особено за ваканционни апартаменти и имоти под наем. Бургас последните години се разви изключително много като приятен град за живеене, освен като курорт и се очаква следващите години жилищата там да растат нагоре. Варна и Слънчев бряг обратно – като че ли там има застой и пренасищане на пазара.

 

Градове с университети:

Градове с университети като Пловдив и Благоевград могат да бъдат интересни за инвестиции в студентски общежития или апартаменти Airbnb или под наем. Цените в Пловдив са почти като цените в София, предвид това, че града беше културна столица на Европа преди няколко години – чужденците обожават града, заради историческите и клутурни забележителности, а Капана се е превърнал в културно и арт средище за много българи и чужденци – с малките си галерии и китни, вкусни ресторантчета.

 

Имоти на село:

Някои инвеститори разглеждат селските райони и села за еко-туризъм, ваканционни наеми или дори за къщи за пенсиониране. Тези имоти могат да предложат по-спокоен начин на живот и потенциал за растеж във времето. Вече имаме и страхотни примери за българи, живели в чужбина или чужденци, които взимат стара къща, превръщат я в хотел или ресторант и правят успешен бизнес в не толкова добре развит селски регион. Добър пример за това е ресторант, който е собственост на българин, работил в ресторанти с Мишлен звезди в чужбина и създал ресторант „Она“, в близост до белоградчишките скали, който миналата година стана известен с това, че получи запитване от екипа на Йлън Мъск за вечеря там. Така че, следете за райони, които се развиват и подобряват инфраструктурата си/ Инвестирането в ранни етапи в такива райони може да доведе до съществени доходи в бъдеще.

 

Туристически зони:

Места с историческа значимост, природна красота или културни атракции могат да привличат туристи през цялата година. Инвестирането в имоти близо до тези атракции може да осигури стабилен поток от наематели сезонно или целогодишно.

 

Индустриални зони:

Ако сте заинтересовани индустриални недвижими имоти, разгледайте районите с нарастващи индустриални зони. Тези райони могат да имат търсене на складове, производствени сгради и логистични центрове. Често в близост до големите градове има такива бази, които не се ползват и могат да са ви доста по-изгодни, отколкото в самия град.

 

При избора на недвижими имоти за инвестиция в България е важно да се имат предвид следните аспекти:

  • Местни Регулации: Разберете местните изисквания и регулации за закупуване на имоти като чуждестранен инвеститор.

 

  • Тенденции на Пазара: Анализирайте текущите и исторически тенденции на пазара на недвижими имоти, за да направите информиран избор.

 

  • Инфраструктура: Достъпът до транспорт, удобства и услуги може сериозно да повлияе на цената на имота, както и до желанието някой да ходи там.

 

  • Търсене за Наеми: Ако планирате да отдавате имота под наем, проучете търсенето за наеми в избрания район.

 

  • Икономически Перспективи: Обмислете общата икономическа стабилност и перспективи на региона.

 

  • Валутни Курсове: Бъдете внимателни към валутните курсове, ако не използвате местната валута за инвестицията си.

Важно е да си сътрудничите с местни специалисти в областта на недвижимите имоти, правни консултанти и финансови експерти, за да се уверите, че вашата инвестиция отговаря на вашите цели и актуалните условия на пазара.

 

Ние, от TPA Bulgaria можем да помогнем с юридически и счетоводни услуги:

ТПА България

+359 2 981 66 45/46/47
office@tpa-group.bg

ул. „Г.С. Раковски“ 128, ет.2
1000 София