Деклариране на имот в чужбина – задължително пред НАП

5. април 2024 | Reading Time: 1 Min

Съгласно напомнянето на Националната агенция за приходите, българите, притежаващи имоти в чужбина, трябва да ги декларират в годишната данъчна декларация съгласно чл. 50 от Закона за данъка върху доходите от физически лица до 30 април. От ведомството подчертават, че разполагат с данни за недвижимото имущество на нашите сънародници зад граница, както и за доходите им от отдаването на имотите под наем.

 

Как е възможно това?

„Тази информация се получава ежегодно в НАП по линия на автоматичния обмен с държавите членки на ЕС, след което се анализира и съпоставя с подадените от сънародниците ни декларации и обявените в тях данни“, отбелязват от НАП.

При откриване на несъответствия в документите или липса на такава декларация, приходната агенция предоставя възможност на физическите лица да входират отново формулярите си и да обявят имуществото си в чужбина и доходите от отдаването му под наем.

 

Какво следва?

Ако въпреки това тези важни корекции не бъдат вписани и пропуските не са отстранени, спрямо некоректните собственици на имоти в чужбина ще бъде образувано контролно производство.

„Aвтoмaтичният oбмeн нa инфopмaция e вaжeн инcтpyмeнт, ĸoйтo пpиxoднaтa aгeнция изпoлзвa зa ocъщecтвявaнeтo нa eфeĸтивeн ĸoнтpoл въpxy cпaзвaнeтo нa дaничнитe зaдължeния .Пpeди дa зaпoчнeм c ĸoнтpoлнитe мepĸи, ниe инфopмиpaмe гpaждaнитe зa дoпycнaтитe пpoпycĸи и нecъoтвeтcтвия и ги пpиĸaнвaмe дa ги oтcтpaнят пapтнopcĸи пoдxoд e мнoгo eфeĸтивeн и вoди дo ĸopигиpaнe нa пoвeдeниeтo нa дaнъĸoплaтцитe и вce пo-виcoĸ пъcт нa гpaждaнитe и фиpмитe, ĸoитo ĸopeĸтнo cп aзвaт дaнъчнo-ocигypитeлнoтo зaĸoнoдaтeлcтвo“, зaяви зaм. изпълнитeлният диpeĸтop нa НАП Гeopги Димoв.

 

 

Ако имате нужда от счетоводни или юридически услуги, ние сме насреща.

Контакт ТПА България:

+359 2 981 66 45/46/47
office@tpa-group.bg

ул. „Г.С. Раковски“ 128, ет.2
1000 София