Дигиталните валути ще заменят ли парите?

14. септември 2023 | Reading Time: 1 Min

През годините, разбиранията за плащанията и начините на плащане са еволюриали много.

От разменна търговия, през златни монети до съвременните обезпечени средства.

През 2008 година се роди и биткойна и блокчейн технологията.

 

Въпросът дали дигиталните валути ще заменят традиционните пари е сложен, разбира се, има много мнения за и против. Има и редица фактори, които трябва да се вземат предвид:

 1. Популярност и приемане:

  Дигиталните валути като Bitcoin станаха известни и популярни през последните години, но те все още не са достатъчно широко приети за ежедневни плащания. Популярността им може да расте, но остава въпрос доколко ще станат стандарт за плащания.

 

 1. Регулация:

  Регулаторите и централните банки имат важна роля в определянето на бъдещето на дигиталните валути. Те могат да въведат правила и ограничения, които да ограничат или подпомогнат употребата на дигитални валути.

 

 1. Технологичен напредък:

  Технологичната инфраструктура и възможностите за обработка на плащания с дигитални валути се развиват. Ако тези технологии станат по-лесни и по-бързи за използване, те може да се утвърдят като предпочитан метод за плащане.

 

 1. Доверие:

Доверието на потребителите и инвеститорите в дигиталните валути е ключов фактор. Ако те не вярват в стабилността и сигурността на дигиталните валути, те може да не приемат тези валути като заместител на традиционните пари.

 

 1. Глобални фактори:

Много от тези въпроси се различават от страна на страна и регион на регион. Някои страни вече имат свои централнобанкови цифрови валути (CBDCs), докато други все още изследват въпроса.

 

 Русия отдавна е започнала да работи за създаването дигитална рубла, за да увеличи възможностите си за трансгранични плащания.

Индия работи с дигиталната си валута от 1.12.2022 г.  и понастоящем тя вече се използва от 1,3 милиона клиенти и 300 000 търговци, като целта е до края на годината да се правят 1 милион трансакции дневно.

Китай, разбира се е още по-напред. Те работят с дигиталния юан от близо три години, достигайки вече 260 милиона потребители, като в момента се правят трансакции на стойност 1,8 трлн. юана (249,33 млрд. долара) дневно.

В САЩ  тепърва планират създаването създаването на дигитален долар, а Европа също работят по създаването на дигиталното евро.

Банката за международни разплащания (Bank for International Settlements – BIS) прогнозира, че до края на десетилетието в обръщение ще бъдат 24 дигитални валути на централни банки, но над две трети от централните банки оценяват, че е малко вероятно да емитират дигитални пари в краткосрочен план.

Следователно, дори и да видим нарастване на употребата на дигитални валути в бъдеще, това не означава задължително, че те ще изцяло заменят традиционните пари. Те могат да съществуват паралелно и да се използват за различни цели в зависимост от потребителите и контекста.

Контакт

ТПА България

+359 2 981 66 45/46/47
office@tpa-group.bg

ул. „Г.С. Раковски“ 128, ет.2
1000 София