ЕС обмисля премахване на таксите за ръчен багаж по време на полет

23. ноември 2023 | Reading Time: 1 Min

В днешни дни правилата за това какво авиокомпаниите смятат за допустим ръчен багаж и колко може да тежи или да измерва, понякога са произволни и несправедливи – особено когато летите с нискотарифни авиокомпании.

Съвсем наскоро, политиците от Европейския съюз предложиха решение на този проблем. През октомври 2023 европейските законодатели подкрепиха резолюция за премахване на таксите за ръчен багаж и за справяне с противоречивите правила за размерите на ръчния багаж.

Какво се счита за ръчен багаж и какво за личен багаж?

Всички пътници искат да избегнат плащането на допълнителни такси, така че е важно да разберете разликата между лични вещи и ръчен багаж – както и правилата, специфични за авиокомпанията. Най-общо казано, личният предмет трябва да се побере под седалката пред вас; най-често това е чанта, раница или чанта за лаптоп. Обикновено размерът на личния багаж не трябва да надвишава 45x35x20cm (18 „x14 „x8“).

От друга страна, ръчният багаж – известен още като салонен – обикновено представлява куфар, който е достатъчно малък, за да бъде прибран в отделенията за багаж на самолета. Стандартният размер на този багаж е 56x36x23cm (22 „x14 „x9“).

Нещата стават сложни, когато компаниите – особено нискотарифните авиокомпании – налагат различни правила за размера на тези предмети, дали колелата се броят за техните размери и какво пътниците могат да носят безплатно. Например багажната политика на Ryanair – най-голямата нискотарифна авиокомпания в Европа – позволява една малка чанта (40x20x25cm / 16 „x8 „x10“) и една по-голяма ръчна чанта (55x40x20cm / 22 „x16 „x8“) за приоритетни пътници, а на неприоритетните клиенти се разрешава само една малка чанта (с горепосочените размери), която трябва да тежи под 10kg (22lbs), като за всичко допълнително се заплаща допълнително. За сравнение, дори с основен билет на британския превозвач British Airways се допускат безплатно „ръчна чанта“ с размери до 40x30x15cm (16 „x12 „x6“) и един брой ръчен багаж с размери до 56x45x25cm (22 „x18 „x10“) и тегло до 23kg (51lbs), включително колелата и дръжките.

Несъответствието в размерите на ръчния багаж и таксите – постоянен източник на недоволство за пътниците – е това, което европейските законодатели се опитват да отстранят.

Въпреки че социалните медии дават възможност за полезни разговори относно пътуванията, някои политици настояват авиокомпаниите да направят своите правила последователни и прозрачни, а не да оставят на пътниците да разберат какво е позволено, приемливо и достъпно.

Безплатен ръчен багаж

Европейските законодатели призовават за промени, които да позволят на хората да се качват на борда на самолетите с основен ръчен багаж без допълнителни такси, независимо от това коя авиокомпания са избрали. И все пак подобни призиви може да изглеждат познати: през 2014 г. Съдът на Европейския съюз постанови, че ръчният багаж е съществена част от пътуването, стига да е с „разумни“ размери и тегло, поради което не следва да се налагат допълнителни такси. Решението обаче не е приложено изцяло.

 

Кабинният багаж все още не е регламентиран – затова засега проучете правилата за багаж, преди да резервирате.

Макар че този ход на европейските законодатели потенциално поставя началото на процеса на премахване на таксите за ръчен багаж, това е само първата стъпка – което означава, че засега трябва да четете внимателно и да сте готови да платите. Резолюцията все още се нуждае от подкрепата на страните от Европейския съюз и на Европейската комисия (ЕК), изпълнителната власт на Европа, преди да започнат да действат нови, приложими разпоредби.

Ще трябва да изчакаме и да видим какво ще реши Европа по отношение на ръчния багаж и дали нерегламентираните такси за багаж ще останат в миналото. Ако това е така, кой в крайна сметка ще плати цената на стандартизацията – клиентът или авиокомпанията?

Дотогава проверявайте изискванията.  В противен случай таксите могат да струват повече от билета.

Ние, от ТПА България, винаги сме на линия, ако имате някакви въпроси:

Контакт

ТПА България

+359 2 981 66 45/46/47
office@tpa-group.bg