В България вече ще се секат евромонети с изображения, избрани от национално гласуване

8. декември 2022 | Reading Time: 1 Min

На 6 декември се подписа Меморандум за разбирателство в Брюксел от заместник-председателя на ЕК Валдис Домбровскис, от еврокомисаря за икономиката Паоло Джентилони, от председателя на Еврогрупата Паскал Донахю и от страна на Република България от министъра на финансите Росица Велкова и управителя на Българската народна банка Димитър Радев.

С меморандума ще може да се секат монети евро. Практическите стъпки за сеченето на монети засягат определени пробни количества. Това е важна стъпка за присъединяването на България към еврозоната.

За да може да се избере облика на евромонетите ще бъде обявен конкурс за изображенията на монетите с номинали 1 и 2 евро и 1, 2, 5, 10, 20 и 50 евроцента, за да бъдат откроени петте най-силни предложения. Селекцията ще бъде направена от жури, както и чрез онлайн гласуване, а накрая ще има финално национално гласуване.

Логото и слогана на кампанията също ще бъдат селектирани след конкурс.

Интересна подробност е,  че преди доста години – през  2008 г. , вече бе организирано запитване за облика на евромонетите. Тогава най-много българи – 25.5%, гласуваха да бъде изобразен Мадарският конник. Другите силно подкрепени предложения бяха кирилицата, Рилският манастир и крепостта Царевец.

За дата за въвеждане на единната европейска валута в България се планира 1 януари 2024г.