От 1 януари 2023г. се вдига прага за регистрация по ДДС на 100 000 лв.

15. август 2022 | Reading Time: 1 Min

Минималният праг за фирми, за да бъдат регистрирани по ДДС в момента е 50 000 лв. От 1 януари 2023 се увеличава на 100 000 лв., след предоставяне на разрешение от Съвета на Европейския съюз. Законопроектът беше внесен и приет с 212 гласа. Тази промяна ще засегне голям брой малки и средни предприятия, и самонаети лица. Следващата стъпка, която биха предприели народните представители е увеличаване от 2024г. на 166 000 лв., което е таванът на Европейския съюз, но за нея трябва да се договори разрешение от ЕС…

Според народния представител Мартин Димитров: „Това е ключова реформа за облекчаване на малките и микропредприятия, самонаетите и много граждани. За редица малки български производители това ще даде ценово предимство и възможност за развитие на малък бизнес“.

„Предвид инфлацията всички тези години смятаме, че 100 000 лв. е един добър праг. Ще улесни малките фирми, които носят на гърба си българската икономика.“, допълни Стоян Таслаков.

„Законът, който разглеждаме днес, е един от тези закони, който обедини коалиционни партньори, управляващи и опозиция и днес всички сме тук в залата за да го приемем. На фона на всички политически кризи, днешният ден е една дългоочаквана победа за малкия и среден бизнес в България. Вече 20 години прагът за задължителна регистрация по ДДС не е променян“, заяви Искрен Митов.

Ние, от TPA България, следим за вас всички законови промени и ви уведомяваме своевременно. За да ги следите и вие, може да харесате страницата ни и да ни последвате.