Инвестиции в човешки фактор

15. септември 2022 | Reading Time: 1 Min

Човешкият фактор е ключът към успеха.

 

„Отличителната черта на човешкия капитал е, че той е част от човека. Той е човешки, защото е въплътен в човека, той е капитал, защото е източник на бъдещо задоволство или на бъдещи доходи, или и на двете, взети заедно“ Теодор Шулц, американски икономист.

Инвестициите, както знаем са влагане на средства. Основната им цел е да имаме възвръщаемост.

И, въпреки, че всички работим с хора, рядко се сещаме , че най-добрата инвестция е в хората.

Ето и няколко съвета от професионалисти за професионалисти как да инвестираме в хората и да подобрим резултатите си като компания и атмосферата в офиса.

Различни видове квалификации и обучения са добра идея, тъй като в някои сектори има дефицит на кадри. В България, може да се каже, че има хора, но много трудно е да се намери обучен и квалифициран персонал. Затова, ето и съвета ни. Намерете отговорен човек и го обучете. Много често, хората са благодарни и ще останат дълго време в компанията и ще бъде сигурни и лоялни като професионалисти.

Доста актуални са коуч обученията. Необходимостта от обучения е необходима и заради обогатяване на уменията и знанията на всички работещи вече във фирмата. Рентабилността от тях е гарантирана.

Какво кара хората, които работят във фирмата  да са по-ефективни, мотивирани, по-значими, по-оценени?

Дайте им възможност да изразяват мнението си! Да се чувстват чути и оценени.

Не пропускайте лични празници! Честитете им рожден ден, семейни празници и така ще мотивирате хората да са по-забележими и важни!

Сплотете екипа! Организирайте вечеря, боулинг или друго забавление веднъж месечно, което ще помогне на всички в екипа да се видят в неформална среда и да опозанят колегите си по-добре!

Направете малък жест!

Може да е нещо малко като кафе в знак на благодарност за добре свършена работа или един ден отпуск бонус!

А , както всички знаем, когато мотивацията на хората е на първо място, тогава приходите се увеличават.

И когато се инвестира в човешкия фактор се постига по-качествена работа, увеличава се конкурентоспособността и възвръщаемост на фирмата.

Пробвайте нашите съвети и споделете дали са проработили при вас! А вие имате ли съвет, който ние сме пропуснали да напишем?