Кои професии ще бъдат най-търсени през 2024 г.?

23. февруари 2024 | Reading Time: 1 Min

Пазарът на труда претърпява непрекъсната метаморфоза – от това как и къде извършваме работата си до уменията, необходими за напредъка ни в работната среда. Според данни от професионалната платформа LinkedIn честотата на промяна на уменията за работа се е увеличила с 25% от 2015 г. насам и се очаква да нарасне с 65% до 2030 г. в глобален мащаб.

 

По света и у нас

Интегрирането на изкуствения интелект и автоматизацията постави началото на нови възможности и предизвикателства както за професионалистите, така и за компаниите, оформяйки бъдещия пазар на работа. Списъкът на LinkedIn с най-бързо растящите работни позиции за 2024 г. показва кои роли са се появили през последните пет години и тенденциите, определящи бъдещото на работната рамка в България и по света.

В Европа пазарът на труда претърпя трансформация – конкуренцията за работни места се удвои само през последната година с появата на нови позиции, които не са съществували преди двадесет години. Най-бързо растящите работни места през 2024 г. ще бъдат свързани с устойчивостта, изкуствения интелект и развитието на бизнеса според социалната платформа.

Докладът на компанията се основава на проучване на милиони работни места от 1 януари 2019 г. до 31 юли 2023 г., за да се изчисли темпът на растеж за всяка позиция. Според техните констатации, две трети (67%) от европейските служители обмислят да сменят работата си тази година, въпреки нарастващата конкуренция на пазара на труда.

През 2022 г.  във Великобритания и Франция за едно работно място са се борили между 2 и 5 кандидати, докато сега има само една свободна позиция за приблизително всеки осмина кандидати. 37% от европейските служители търсят по-високи заплати, за да се справят с нарастващата инфлация, докато 19% се чувстват по-уверени в способностите си и търсят по-добри позиции, за да напреднат в кариерата си.

 

Кои работни позиции се увеличават?

 

Най-бързо растящите работни позиции варират в изследваните европейски държави, но общата тенденция показва увеличаване на ролите, свързани с изкуствения интелект, устойчивостта и киберсигурността, тъй като компаниите се стремят да се справят с тези фундаментални тенденции, оказващи влияние върху икономиката.

Най-търсените позиции включват: мениджър по устойчиво развитие, инженер по изкуствен интелект и анализатор по киберсигурност. Първите пет позиции в немската столица Берлин например са: Мениджър устойчиво развитие, Инженер по изкуствен интелект, Мениджър проекти, Мениджър маркетинг и Мениджър продажби.

Въпреки някои вариации в най-търсените професии, в различните европейски столици се очертава една показателна тенденция – много от водещите позиции са свързани с устойчивото развитие в компаниите, по-специално позицията на Мениджър устойчиво развитие, присъстваща в пет от дванадесетте изследвани столици, включително София.

„С наближаването на 2024 г. става ясно, че изкуственият интелект и устойчивостта са два от ключовите двигатели, променящи пазара на труда“, казва Джош Граф, изпълнителен директор на LinkedIn за Европа и Латинска Америка. „Работните места в тези области представляват едни от най-бързо развиващите се позиции в цяла Европа.“

55% от аутсорсинг агентите в цяла Европа смятат, че техните компании се затрудняват да намерят квалифицирани кандидати, защото липсват нетрадиционни квалификации.

Според Граф много от тези професии дори не са съществували преди двадесет години, но бизнесът продължава да се променя с толкова бързи темпове, че адаптивността става първостепенна за лидерите на големи екипи.

Повишаването на квалификацията и преквалификацията ще бъде от решаващо значение за привличането и задържането на нови таланти.

 

Ако имате нужда от счетоводни или юридически услуги, ние сме насреща:

Контакт:

ТПА България

+359 2 981 66 45/46/47
office@tpa-group.bg

ул. „Г.С. Раковски“ 128, ет.2
1000 София